Polní kuchyně je mobilní souprava proviantní techniky určená k rychlé a efektivní produkci většího množství teplé stravy v primitivních a polních podmínkách. Obvykle má kapacitu na přípravu jídla pro cca 50 - 150 osob. Má rozsáhlé využití jednak ve vojenství, jednak při humanitárních a záchranných akcích, kupříkladu při velkých katastrofách.
Polní přívěsná kuchyně po modernizaci doplněná o naftovou palivovou soustavu je umístěna na nebrzděném jednoosém podvozku slouží pro přípravu, uchovávání a výdej stravy pro 150 osob. Skládá se z podvozku s rezervou, krbu, bedny s příslušenstvím, mrazuvzdornou nádrží na vodu Z-800 a 7x 12 l, 4x 25 l a 2x 40 l termosy. - krb obsahuje ohniště, po odmontování naftového hořáku možno použít pevná paliva, 3 nerezové přetlakové kotle 75 litrů, 4 postranní hliníkové kamnovce na ohřívání vody o objemu 20 l, tyč na vyjímání kotlů - bedna s příslušenstvím, 2 desky na krájení s možností přichytit ke stranám krbu, nože, naběračka, cedníky, plachetek na maso, nádoby na mytí rukou 5 litrů s dávkovačem a dalším drobným inventářem. -zásobník na vodu Z 800, mrazuvzdorná hliníková nádrž v laminátové skořepině na 800 litrů pitné vody